Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez czekolady. Pojawia się w Twoich ulubionych ciastach, ciasteczkach i cukierkach. Bardzo często jest również wybierana na prezent. Nic dziwnego, w końcu jej smak lubi niemal każdy. Jednak, aby po świętach nie mieć wyrzutów sumienia, sprawdź przepisy na pyszne desery z dodatkiem zdrowej czekolady!
Zachwyć swoich gości domowymi pralinkami w polewie z kuwertury czekoladowej
Pralinki możesz podziwiać na wystawach wielu cukierni – wyglądają naprawdę zjawiskowo, więc nic dziwnego, że są mocno wyeksponowane! Taki oryginalny deser możesz zrobić również w swoim domu. Warto wykorzystać do tego kuwerturę czekoladową, ponieważ polewa z niej wykonana ma piękny połysk i przyjemnie chrupie podczas jedzenia.
Jeśli chcesz zrobić domowe pralinki pamiętaj o:
- pysznym nadzieniu, które będzie idealnie komponować się ze smakiem czekolady (w tej roli dobrze sprawdzają się np. zmiksowane orzechy i suszone owoce, marcepan z niewielkim dodatkiem whisky),
- odpowiedniej proporcji śmietany do czekolady (powinna wynosić 1:2),
- przechowywaniu ich w szczelnie zamkniętym opakowaniu umieszczonym w lodówce (dzięki temu zachowają swój wygląd i smak na dłużej).
Czekoladowe ciasteczka i muffinki – świąteczne łakocie, które przygotujesz w kilkanaście minut
Przed świętami musisz posprzątać cały dom, ubrać choinkę, ulepić uszka, ugotować barszcz – lista zadań jest naprawdę długa. Dlatego pewnie nie raz w Twojej głowie pojawiło się pytanie o to, jak tej liście jeszcze przygotowywanie pysznych łakoci.
Na stole świątecznym nie muszą pojawić się torty czekoladowe, czy ciasta, których przygotowanie zabierze Ci sporo czasu. Nawet małe słodkości w postaci ciasteczek, czy muffinek zachwycą Twoich gości niepowtarzalnym czekoladowym smakiem. Będą pewnym urozmaiceniem dla pierniczków, które pewnie serwujesz co roku.
Coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowe odżywianie. Dlatego, jeśli chcesz pozytywnie zaskoczyć gości i domowników, przygotuj dla nich coś bazie zdrowej czekolady. Jest to produkt, który nie zawiera cukru, a jednocześnie ma słodki smak, dzięki jego zamiennikom (należy do nich np. ksylitol, cukier kokosowy, stewia). Muffinki i ciasteczka z dodatkiem zdrowej czekolady ucieszą nie tylko osoby, które dbają o linie. Ze względu na to, że nie ma w niej mleka, możesz podać takie łakocie również dzieciom z alergią, osobom z nietolerancją laktozy, a także weganom.
Jakich produktów potrzebujesz do zrobienia muffinek? Oprócz czekolady przygotuj mąkę, olej, jajka, proszek do pieczenia, a także ulubiony zamiennik cukru. Jeśli masz już wszystko, wymieszaj w jednej misce wszystkie suche składniki, a w drugiej te mokre. Następnie połącz wszystkie razem, przelej ciasto do specjalnych foremek i wstaw do piekarnika na około 30 minut. Aby wzbogacić smak babeczek, oprócz kawałków czekolady, możesz dodać również wiórki kokosowe, ulubione owoce, posiekane orzechy, domowy dżem lub odrobinę dobrej jakości kremu czekoladowego bez cukru.