Dobór pokarmu ma podstawowe znaczenie w hodowli drobiu. Powinien być bogaty w białko, witaminy i związki mineralne.
Czynniki wpływające na zdrowie i efektywność chowu drobiu
Oczywiście nie tylko odpowiednie karmienie ma wpływ na sukces w hodowli ptaków. Ważne jest, by myć i często dezynfekować obiekty, w których znajduje się drób. Zgodność z normami technologicznymi tych obiektów jest kolejnym istotnym czynnikiem. Trzeba w nich zapewnić możliwie optymalne warunki mikroklimatyczne, takie jak temperatura czy wilgotność powietrza. Poza tym, na ogólny dobrostan hodowli wpływa zagęszczenie, program świetlny i jakość stosowanej ściółki. Regularne przeprowadzanie niezbędnych zabiegów weterynaryjnych również ma niebagatelne znaczenie. Chodzi np. o szczepienie profilaktyczne i leczenie zauważonych chorób. Wiedza hodowcy i jego doświadczenie w praktyce hodowlanej jest kluczowe. Doświadczony hodowca może się pokusić nawet o produkcję pasz na potrzeby własne. I tak oto dochodzimy do zagadnienia higieny żywienia, na którym się teraz skupimy.
Czego unikać w żywieniu drobiu
Należy pamiętać, że właściwe żywienie ma decydujący wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a co za tym idzie, na efektywność wchłaniania pokarmu.
Jednym z najczęściej popełnianych przez hodowców drobiu błędów jest nieodpowiednie zbilansowanie mieszanek. Chodzi o złe dobranie proporcji poszczególnych składników pokarmowych do wymagań konkretnego gatunku ptaka. Dla przykładu, pasza dla kur powinna składać się z odpowiednio wyważonych aminokwasów, składników mineralnych, włókien surowych i białek ogólnych. W wyniku podania złych proporcji tych składników dochodzi do otłuszczenia i wzrostu kosztów żywienia, a co za tym idzie, do pogorszenia wskaźników produkcyjnych. A jakie są przyczyny nieprawidłowego zbilansowania? Mogą nimi być np. złe oszacowanie potrzeb pokarmowych, nadmiar witaminy A u piskląt czy choćby szacowana ,,na oko” ilość aminokwasów w surowcach paszowych.
Kolejnym błędem jest niewłaściwa fizyczna postać paszy. Może być spowodowana różną masą właściwą komponentów w procesie przesypywania i transportu paszy. Trzeba brać pod uwagę, że w paszy dla kur powinno być więcej cząstek grubych niż drobnych. Pasza zbyt rozdrobniona przykleja się do dzioba i zanieczyszcza wodę.
Nie należy tez stosować na dłuższą metę niskiej jakości surowców paszowych. Składniki paszy mogą mieć różne wady:
- zanieczyszczenia mikrobiologiczne,
- natłuszczenie składnikami z produkcji gastronomicznej,
- obecność metali ciężkich,
- niezgodność faktycznej zawartości z opisem,
- substancje i organizmy niepożądane.
Samodzielne przygotowanie pasz
Produkcja pasz na potrzeby własne to spore wyzwanie. Zilustrujemy to na przykładzie paszy dla kur. Ich zapotrzebowanie na składniki żywieniowe są uwarunkowane przez
- wiek,
- rasę,
- masę ciała,
- system utrzymania,
- przeznaczenie i cel hodowli.
Na początku warto sięgnąć po gotowe dodatki, które nadają się do zbilansowanej diety dla kur. Należy następnie zadbać o odpowiednie proporcje, w jakich te dodatki wystąpią w paszy. W taki sposób dostarczymy ptakom wartościowej i pożywnej karmy, w której nie zabraknie niezbędnych składników odżywczych. Bardziej doświadczeni hodowcy będą chcieli z pewnością zrezygnować z gotowych dodatków. Wtedy należy pamiętać, że powinno się w niej znajdować białko. Zboża nie są jego dobrym dostarczycielem. Dlatego pasza dla kur musi być bogata w śrutę sojową, słonecznikową i w przetwory mleczne takie jak np. białko serwatki, laktoza, proszek z maślanki czy świeże mleko. Kolejnymi składnikami, o których nie można zapomnieć są aminokwasy, minerały i witaminy w formie premiksów. Są one ważne szczególnie zimą, kiedy kury nie mają dostępu do ich naturalnych źródeł na pastwisku.
Podsumowując, produkcja pasz na potrzeby własne jest dobrym pomysłem. Ale łatwo może dojść do przedawkowania lub podania za małej ilości dawek składników odżywczych. Dlatego lepiej zacząć tworzyć własne kompozycje na bazie gotowych dodatków.