Kuchnia to nie tylko miejsce przyrządzania i konsumowania posiłków, to także miejsce spotkań i wspólnej celebracji czasu. Dlatego tak ważne jest, by kuchnię utrzymać w czystości. Tłuste plamy, wilgoć, a także obecność produktów spożywczych stanowi zagrożenie. Kuchnia, o którą nie dba się należycie, w szybkim tempie może stać się siedliskiem bakterii i zagrażać zdrowiu użytkowników. Na szczęście uzbrojeni w wiedzę i odpowiednie środki czystości do kuchni możemy zadbać o higienę powierzchni i akcesoriów kuchennych.
Jak walczyć z uciążliwymi zabrudzeniami?
Tłuste plamy to zmora każdej kuchni, dobrze mieć pod ręką środki czystości HoReCa. Dobrym środkiem odtłuszczającym te w sprayu, które nie tylko usuwają nagromadzony i zapieczony tłuszcz, ale także bardzo uporczywe zabrudzenia kuchenne, w tym pozostawione resztki potraw i odbarwienia. Bo kuchnia to też miejsce, gdzie łatwo o niechcące przypalenie jedzenia czy zachlapanie blatów barwiącą cieczą. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na to, czy dany produkt jest odpowiedni do powierzchni, które mają kontakt z żywnością. Dobrym wyborem będzie więc preparat Food Service 5000 od marki Swish. Trzeba jednak pamiętać, że wymaga on spłukiwania.
Przyrządy kuchenne, takie jak okap, kuchenka, czy grill równie łatwo ulegają analogicznym zabrudzeniom. Wówczas trzeba sięgnąć po preparat dedykowany tym urządzeniom. Taki skoncentrowany, który rozwiąże problem. Co ważne, wiele produktów o silnym działaniu przed naniesieniem na powierzchnię wymaga, by powierzchnia była odpowiednio nagrzana. Dobrym wyborem będzie tu preparat Food Service 5000 od marki Swish. Trzeba jednak pamiętać, że wymaga on spłukiwania.
Chcemy jeść z czystych talerzy i pić z czystych kubków i szklanek. Gdy mamy zmywarkę, warto do mycia użyć profesjonalnego detergentu, zaś by uniknąć nieestetycznych smug i zacieków, skorzystać z preparatu do płukania i nabłyszczania naczyń. Wiadomo, nie wszyscy w swoich gospodarstwach domowych mają zmywarkę – wówczas kupmy dobry płyn do mycia naczyń. Taki płyn, który dodatkowo zadba o skórę dłoni. Swish Dish to ceniony środek do mycia naczyń, który nie pozostawia smug i nadaje połysk.
Co zrobić z niechcianymi zapachami?
Z kuchni zazwyczaj unoszą się zapachy. Niemal każdy pamięta zapach szarlotki zrobionej w wakacje przez babcię, czy też zapach pieczeni przed niedzielnym obiadem. Ale pamiętajmy, zawsze może coś pójść nie tak. Szarlotka może się przypalić, mięso na pieczeń może okazać się stare i brzydko pachnieć. Wówczas chcemy wyeliminować te zapachy, spowodować, by znów dobre wspomnienia wróciły. I tu z pomocą przychodzą eliminatory odoru. Produkty te radzą sobie z szerokim spektrum nieprzyjemnych zapachów, takich jak dym tytoniowy, przypalenia, zapach z kanalizacji. Taki produkt nie musi tylko eliminować brzydkich zapachów, na rynku jest dużo produktów nadających pomieszczeniu zapach kwiatowy lub owocowy.
Kuchnia nie bez powodu utożsamiana jest z sercem domu. Warto zainwestować w odpowiednie środki, które pomogą w utrzymaniu higieny w tym pomieszczeniu. To miejsce sprzyja namnażaniu się bakterii, rozwojowi pleśni. Przygotowywaniu potraw nieodłącznie towarzyszą zapachy, zarówno te pozytywnie, jak i te nieprzyjemne. Dobrze podjąć niezbędne kroki, by kuchnia była przyjaznym miejscem, dla naszego samopoczucia, ale też i dla zdrowia.